przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne z Internetu. Pełno książek kulinarnych na półkach - to znany widok sprzed 10 lat, ale w dobie Internetu książki kucharskie ustępują miejsca stronom internetowym z przepisami kulinarnymi. Największa zaleta Internetu jest to, że na różnych stronach i blogach znajdziemy ogromną ilość przepisów, które można porównać i wybrać ten najlepszy. To bardzo ważne, jeśli szukamy najlepszego przepisu lub pamiętamy go w połowie i szukamy tej, której nam brakuje.
Przepisy kulinarne mogą ułatwić gotowanie. Nie każdy posiada taką wiedzę i umiejętności, żeby bez problemu gotować pyszne potrawy. Przepisy w książkach, czy też te, które znajdziemy na stronach internetowych mogą być naprawdę dużym wsparciem podczas codziennego gotowania, czy okazjonalnie przygotowywanych potrawach. Znajdziemy je w książkach, gazetach, czy Internecie. Różne wersje pozwalają odkryć smak, który będzie dla nas najbardziej odpowiedni.
Przepisy kulinarne dla opornych. Od jakiegoś czasu w telewizji powstaje coraz więcej programów kulinarnych, co więcej, gotowanie stało się modne, a bycie kucharzem to pomysł na życie. Nie każdy jednak posiada zdolności kulinarne, dlatego w Internecie nie brakuje blogerów, którzy proponują swoim czytelnikom ciekawe i łatwe przepisy dla opornych kucharzy.
7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę
Urządzasz imprezę, chcesz błysnąć, ale brak ci talentu kulinarnego? Albo po prostu masz mało czasu? Z nami przygotujesz proste, ale pyszne przekąski. Sukces gwarantowany! To przepisy na 10-12 osób. Pod każdym znajdziesz informacje, ile czasu zajmie zrobienie przekąski oraz o stopniu trudności.
Cafe Melon - kawiarnia i księgarnia w jednym. Gdzie? Na warszawskiej Pradze
Cafe Melon na warszawskiej Pradze to niewielka kawiarnioksięgarnia z ogromnym zbiorem najlepszych książek kulinarnych w stolicy. Spędziłem tam cały dzień, zaczytując się w przepisach najlepszych kucharzy świata. Co to była za uczta!
10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!
Tym razem zabieramy was w kulinarną podróż po Polsce. Do dyspozycji smakoszy oddajemy 10 regionalnych potraw. Każda z nich ma swój charakter - typowy dla regionu z jakiego pochodzi i kuchennych tradycji. Każda z nich jest warta spróbowania, a ponieważ z powodu pandemii, wizyty w restauracjach są bardzo utrudnione, proponujemy samodzielne eksperymenty. Wybraliśmy przepisy na smaczne i efektowne potrawy, ale też niezbyt wymagające. Przygotowując je we własnej kuchni, z pewnością zaimponujecie swoim domownikom.
Słodki weekend - przepisy na wakacyjne desery dla całej rodziny
Zaskakujące finger food Co najlepiej sprawdzi się na pikniku? Słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie, są gotowe w niecałe 30 minut. Bez
Jak na patelni
thinkgeek urbantrendhk Cena: 49,90 dol.
Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki. Książka kucharska, ale nie tylko o gotowaniu
przepis zawiera kod QR, który zaprowadzi was do filmu będącego wizualną instrukcją do tego co wyczytacie na kartach książki. Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki to pięknie wydana, sympatyczna, pełna ciepła i wspaniałych smaków książka kulinarna dla każdego.
Facet w kuchni, czyli najlepsze aplikacje do gotowania
na rozmaite potrawy i desery. Dzięki temu kulinarnemu poradnikowi oczarujecie najbardziej wybrednych smakoszy, a także zrobicie szybkie i wygodne zakupy. „Gotuj z Lewiatanem" to pięknie ilustrowane, precyzyjne przepisy, zawierające proporcje, spis niezbędnych produktów, sposób
Młodzież nie chce oglądać tradycyjnej telewizji
majsterkowiczów i przepisy kulinarne. Około 59% uczestników stwierdziło, że angażuje się w krótkie filmy informacyjne, a 32% ujawniło, że oglądało klipy o grach wideo. Jeśli chodzi o średni czas, jaki ludzie spędzają na oglądaniu treści wideo na rozmaitych urządzeniach, osiągnął pięć godzin i 15 minut.
Świeże ryby i owoce morza z dostawą do domu? Testujemy catering rybny od Portside
swoich sił lub brakuje inspiracji, to radzę zerknąć do działu z przepisami. Jest tam wiele świetnych pomysłów, stworzonych przez szefów kuchni i uznanych blogerów kulinarnych. To się po prostu nie może nie udać. Jak to jest zapakowane? Przyznaję, że ja również miałam obawy, jak uda się dostarczyć
W tej restauracji otyli jedzą za darmo. "Tu walczymy z anoreksją"
rzeczywistości wizerunkom ludzi idealnych, których widzimy w reklamach. Paradoks całej sytuacji doskonale oddaje dowcip opisujący typowe kobiece czasopismo: „Strona 5: naucz się akceptować siebie taką, jaka jesteś; strona 20: jak zrzucić 5 kg w tydzień; strona 30: idealny przepis na ciasto&rdquo
Jedziemy na wakacyjny piknik. Co zabrać? Proste sprawy i gadżety, o których nie można zapomnieć
niektórych jest elementem najważniejszym i trudno się temu dziwić! Piknik to świetna okazja do wykazania się kulinarnie i wypróbowania nowych przepisów. Świeże owoce, własnoręcznie przygotowane ciasteczka i kanapki ucieszą młodszych piknikowiczów, a starszych możemy ugościć dobrymi, dojrzewającymi serami
Tu nigdy nic nie kipi
Programy kulinarne są coraz popularniejsze. Dla kogo się je robi? - Można odpowiedzieć cynicznie: dla reklamodawców. Wszak dwa najistotniejsze elementy programu Pascala Brodnickiego to francuski akcent prowadzącego oraz fakt, że do każdego niemal
Historia pewnej krzywej marchewki, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności w Lidl Polska
niezwykle uniwersalne warzywo, które ma niezliczoną ilość zastosowań – od przecierów, soków i przystawek, przez zupy, dodatki do dań głównych i w końcu po desery oraz przetwory. Sieć Lidl w ramach swojej platformy kuchnialidla.pl podsuwa kulinarne inspiracje na jej wykorzystanie. Wśród propozycji
Zdrowe gotowanie z nowoczesnym AGD
kształt – produkt premium. Obsługa termoregulatora ogranicza się do jednej – zgodnie z tą teorią kulinarną bardzo ważnej – sprawy. Ustawienia temperatury. Urządzenie trzyma ją kurczowo, z dokładnością do pół stopnia. Dzięki temu „mięsa, owoce morza czy warzywa zachwycają
7 aplikacji, z którymi staniesz się mistrzem kuchni
wydaliśmy na wieczorną kolację z dziewczyną czy imprezę z kumplami. Listonic działa z sytemami: Android, iOS oraz Windows Phone. Listonic Książka kucharska ofeminin.pl to jedna z najbogatszych aplikacji tego typu dostępnych na smartfony. Program posiada bardzo rozbudowaną bazę przepisów. Podpowie jak
Święto czekolady w Óbidos
Direita). W festiwalowym miasteczku można degustować i zakupić rozmaite specjały przygotowane z czekolady. Biała czy gorzka, mleczna czy deserowa - każdy znajdzie tu coś dla siebie. W programie przewidziano pokazy kulinarne, pokazy body painting i face painting z
Jambalaya: amerykański przysmak, o którym mogłeś nie słyszeć
godziny. Nasz przepis do klasyczna kreolska jambalaya z pomidorami. Zamiast wędzonej szynki możesz użyć dobrej podwędzanej kiełbasy. Jeśli masz więcej czasu, możesz jambalayę dusić w rondlu trochę dłużej, a nawet na koniec zapiec w piekarniku. Gdybyś akurat nie miał w domu siekanych pomidorów, to nic
Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!
się na kulinarny pejzaż całej kuchni polskiej i to one ją charakteryzują. Z nich powoli układamy kuchenne puzzle. Jest pewien problem kuchnie regionalne są kompletnie nieznane. Jako poznaniak znam oczywiście kaczkę z pyzami... - ...i modrą kapustą
Chorwacja dla ambitnych. Cz. 2 Wodospady i jeziora, czyli wodna bajka
, nie wspominając o tych tysiącach kurczaków. Dla uściślenia faktów, w odróżnieniu od Polski, niedźwiedź jest w Chorwacji zwierzyna łowną. Wielbiciele kulinarnych atrakcji mogą też sprawdzić niedawno otwartą restaurację Ambar, gdzie szefem kuchni jest tam Mate Janković - chorwacki kucharz celebryta. Tu
Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej
Prof. Jarosław Dumanowski jest znawcą i miłośnikiem kuchni staropolskiej. Chciałby, by nasze kulinarne tradycje były znanei doceniane przez współczesnych. Przepisy kuchni staropolskiej można znaleźć m.in. w książkach, których jest autorem lub współautorem: "Sekrety
Restauracja Senses: co zjesz za pół tysiąca?
esencją jabłkową – bo polskie jabłka niezmiennie są na fali, a przecież „lokalność is the new black”. Ale lokalność z pewnym twistem. Bo gwiazdek Michelina nie dostaje się za poprawność i trzymanie się wiekowych przepisów (to nadal nie Sphinx, w którym
Kulinarny przewodnik po Polsce
knajpach. Wiem, bo nacięłam się wielokrotnie. Niemiłe doświadczenia kulinarne nauczyły mnie, gdzie warto i można, a gdzie nie należy jeść. Ale uwaga: moje opinie są subiektywne, wcale nie musicie brać ich pod uwagę. Po pierwsze, unikam miejsc, które nazywają się bacówka, góralska
Wszyscy jesteśmy snobami. O współczesnych snobizmach
przyczyniający się rozwoju rynku ekologicznego i ochrony środowiska. Miłośnicy jedzenia, czy – jak czasami lubią o sobie mawiać – foodies, to zresztą tylko jedna i najmniej groźna gałąź kulinarnej rodziny z tendencją do snobstwa. Gdyby wziąć na warsztat amatorów wina (idź do sommeliera i niech po
Klaudia Halejcio: siła i delikatność
przepisów od kolegi, który gotuje w znanej warszawskiej restauracji. Realizuje się też kulinarnie na swoim blogu Klaudiahalejcio.com. - Nie, to nie mój chłopak - śmieje się. - Zresztą i tak bym nie powiedziała. Nikt się nie dowie, co się dzieje w moim prywatnym życiu. Za wszelką
Smakołyki testowane Matuszewskim - których unikać?
koniec lat 80. Wszędzie pachniało odwilżą i o dziwo w książce Katarzyny Pospieszyńskiej "Przygoda kulinarna" też. Książka przynosiła obietnice wspaniałych smaków ze świata: nieznanych sosów, korzeni, i aromatów. Jeden z nich zapamiętałem, to było masło ghee, a pojawiało się w każdym przepisie
Gotowanie polsko-szkockie
całą swoją słodycz. To było połączenie kulinarne, którego smak miała podkreślać whisky Grant's Select Reserve. Danie zreszta trafiło do listopadowego menu restauracji Aleksa. Bo listopad to czas gęsiny. Rob Allanson
Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw
danie nazwał tak, bo kolorystycznie kojarzyło mu się z dziełami renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccia. Łatwy przepis na carpaccio z pieczonych buraczków z dodatkiem fety Danie podano po raz pierwszy w w 1893 r., a co do tego, kto naprawdę je wymyślił, są wątpliwości. Przypisał je
Historia od kuchni
pozwala spojrzeć na wydarzenia sprzed lat oczami zwykłych ludzi, porwanych przez wichry historii. Za chwilę rosyjska babinka ze łzami w oczach wspomni zimę na froncie wschodnim i wyjaśni, jak przyrządzić naleśniki dla wojaków. Pojawiające się co jakiś czas na ekranie tablice z przepisami imponują liczbami
Chiny od kuchni
klimatycznych i grup narodowościowych. Liczba ludności plus długa historia też robią swoje. W rezultacie podróż przez Chiny to podróż przez różne kulinarne światy. Istnieją tysiące (!) stylów gotowania, a w ich obrębie setki przepisów kulinarnych. Rozmaitość składników może przyprawić o zawrót głowy, a liczba
Test AGD na smartfona: inteligentne... umiarkowanie
), liczby osób etc., i krok po kroku prowadzi przez proces przygotowania. Możesz też zapisać własne cudo sztuki kulinarnej. Oczywiście są funkcje społecznościowe - dzielenie się przepisami ze znajomymi (i podkradanie ich) wydaje się mądrzejsze niż wrzucanie na Fejsa foodpornowych fotek. Potencjalne
Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?
Weź gumę ksantanową, 10 g alginianu sodu i 5 g chlorku wapnia... tak mógłby zaczynać się jeden z awangardowych przepisów kulinarnych autorstwa najmodniejszych szefów kuchni XXI w. Brzmi trochę strasznie i mało apetycznie, a do tego to wszystko określa się prawie naukowym
R20 na Powiślu - tu jada warszawka. Też jedliśmy i było przepysznie!
kulinarnej arystokracji, a tym, co zachwyca, jest nietuzinkowa interpretacja klasyków. Znalazłem lokalne i sezonowe produkty, ale też skarby (np. małże św. Jakuba) z końca świata. Nie dziwi, że lokal - już trzeci rok z rzędu - został wyróżniony dwoma symbolami sztućców przewodnika Michelin. I że do tanich
"Logo" proponuje: prezenty dla niej i dla niego
srebrną bransoletkę - uniwersalna, odpowiednia do każdej stylizacji. Apart. Cena: 374 zł fot. Agata Jakubowska 6. Jamie Oliver, " Kulinarne wyprawy Jamiego " Jak to u Olivera, proste przepisy, pyszne jedzenie, a do tego piękne zdjęcia. Tylko czy potem będziesz umiał dorównać
Robert Sowa dzieli się z nami przepisami na kapitalne zakąski
przed zamarynowaniem obgotujesz je przez ok. 20 minut. Robert Sowa, fot. Maciej Zienkiewicz / AG Robert Sowa - kucharz, gospodarz programów kulinarnych oraz autor kilku książek z autorskimi przepisami. Stworzył menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT. Przed laty gotował dla polskiej
Sery z polskich gór
. Oscypek powinien być całkiem spory (ok. 20 centymetrów), ma wrzecionowaty kształt i jasnobrązową od wędzenia skórkę. Tradycyjnie był wyrabiany z mleka owczego, obecnie przepisy dopuszczają użycie maksymalnie 40 proc. mleka od krów rasy polskiej czerwonej). Można go sprzedawać tylko w całości. Po
Góralskie smaki
jak jasna cholera. Prosty to przepis na kulinarne szczęście, słabo się więc sprawdza w miejscach wykwintnych - no bo danie arcyczeskie to pieczeń wieprzowa z knedlikiem i kapustą, i trudno oczekiwać, że ją będą podawać w białych rękawiczkach. Bo do piwa podaje się utopenca, kiełbasę marynowaną
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
kuchnia amerykańska po prostu nie istnieje. Jest za to wiele ciekawych kuchni regionalnych, bazujących na tradycjach dziesiątków narodów, których przedstawiciele osiedlili się w Ameryce. Do przepisów i surowców przywiezionych z ojczyzny emigranci dodali bogactwo miejscowych produktów spożywczych
Top 10 - kuchnia francuska
Życia nie starczy, by posmakować wszystkich regionalnych specjałów z tego kraju. Przedstawiamy więc nasz wybór 10 najlepszych francuskich dań na początek tej kulinarnej przygody. Wybór tego "Top 10" nie był prosty. Bo czy można pominąć takie klasyki, jak burgundzkie ślimaki w maśle
Kuchnia tyrolska - jak dużo o niej wiesz?
roku) medaliony z jelenia albo gulasz z dzika. Przepisy na te dania to kulinarny spadek po tyrolskiej szlachcie, wiadomo, że nie po chłopach, którym polować nie było wolno, nawet jeśli zwierzaki właziły im w szkodę. Kto za mięsem nie przepada, zamawia ryby. Słodkowodne, zawsze świeże i w wielkim
Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni
tego, co się jada we wszelakich zagranicach. Także, jak przystało na kuchnię imperium, kulinarne odkrycia śmiałych pionierów i to, czego uczyła się od podbijanych narodów armia. Tak w Rosji zadomowiły się kaukaskie szaszłyki, azjatycki płow, czyli danie z ryżu i baraniny, dalekowschodnie
Bigos mistrzów
przechodziła. W XVIII w. pojawiło się jeszcze określenie "bigos hultajski z kapustą", a potem to już Mickiewicz i pierwszy wzorzec potrawy. Nie byle jakiej, wcale nie z resztek, jak wielu sądzi, a "z najlepszego mięsiwa". Przepis Ćwierczakiewiczowej, z drugiej poł. XIX w., to już prawie
Auguste Escoffier: człowiek, który był cesarzem kucharzy świata
pobliżu króliki i dzięki temu narodziła się potrawka z nich - lapin ? la Gravelotte. Sławę wykraczającą poza francuskie szeregi zyskały konfitury z mirabelek. Ryż gotowany na mleku kozim smakował wybornie i zapisał się w kulinarnej historii jako riz ? la Lorraine. Po siedmiu tygodniach i tak wszystkie
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
maśle i podawane np. z potrawką z królika albo pyszną, unurzaną w sosie, wieprzową pieczenią. Będąc w restauracji w Pradze warto spytać także np. o pikantnego kurczaka w miodzie a la Václav Havel, który się piecze w brytfannie z winem, cząbrem, oregano i tymiankiem. Autorem przepisu jest nie
Kraina tysiąca smaków
Przyrządzania tajskich potraw uczyła mnie Malee Pat na wyspie Tao. Moja podróż kulinarna zaczęła się jednak znacznie wcześniej, w Bangkoku, czyli Mieście Aniołów albo, jak twierdzą Tajowie, stolicy zakochanych. Jadąc autobusem z lotniska na główną ulicę Bangkoku - Khao San Road
Viva Espana, Olé!
Bo Hiszpania to nie tylko mekka tropicieli zabytków, ale też wyzwanie dla odkrywców kulinarnych. Poprosiłam znajomego Hiszpana, aby opowiedział mi o hiszpańskiej kuchni. - To znaczy jakiej? - zapytał uprzejmie. Katalońskiej, andaluzyjskiej, kastylijskiej? A może z Kraju Basków
Testujemy piec Teesa SUPREME i jemy pyszną pizzę. Zobaczcie film i przepis
Do tej pory barierą, której nie mogłam przeskoczyć w domowym zaciszu było doskonale wypieczone ciasto. Zwykły piekarnik nie jest w stanie tego zrobić, ze względu na konstrukcję oraz zbyt niską temperaturę wypieku. Piec SUPREME sprawił, że uzyskuję ciasto, które wygląda, jakby zostało wyjęte z pieca
Drobna suma, duży kłopot
fryzjerskiego). Warto wiedzieć, że w krajach Europy Zachodniej nie mają prawa pobierać napiwku, w żadnej formie, pracownicy firm państwowych. Podobnie w Stanach - tam jest to uważane nawet za przestępstwo federalne. U nas nie ma jednoznacznych przepisów dotyczących pobierania napiwków
10 przykazań jak się odchudzać
- wyeliminowaniu wysokoprzetworzonych i wysokowęglowodanowych produktów, dostarczeniu błonnika?i kwasów tłuszczowych, wypijaniu odpowiedniej ilości wody i stosowaniu zdrowych technik kulinarnych. - Układając dietę, należy wziąć pod uwagę dotychczasowy sposób żywienia, rodzaj aktywności fizycznej, typ sylwetki
Mateusz Gessler: Gotujmy po polsku!
. Zawsze są pewne kulinarne trendy, które bawią i konsumentów, i restauratorów. Przede wszystkim musisz gotować to, co umiesz najlepiej. Bawią mnie kucharze, którzy w jednym tygodniu specjalizują się w makaronie, a w innym - w sushi. Nie na tym to polega. Jesteśmy w Polsce, to
Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły
fot. Michał Mutor / AG Gdy miał 17 lat trafił do warszawskiego hotelu Bristol i rozpoczął pracę pod okiem Pawła Oszczyka (obecnie szefa kuchni La Rotisserie w hotelu La Regina) i Bernarda Lussiana, współautora książki "Polski pejzaż kulinarny". Następnie ponad pięć
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
Dynia to takie dziwne, amerykańskie warzywo, w którym można wyciąć oczy raz w roku na Halloween, albo też od święta zrobić z niej prostą zupę? Bzdura. Potrawy z dyni to prawdziwy kulinarny mikrokosmos, którego nie da się zamknąć tylko w jednym dniu w roku. Stworzone na jej bazie, sycące
przepisy kulinarne
Wieprzowina smażona z brokułami - przepis bloggerski
lub ryżem. Podpis Kulinarne przygody Gatity http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/ brokuł;olej;imbir;chili;wieprzowina;schab;mąka kukurydziana;sos sojowy;bulion;mąka kukurydziana;cukier;makaron ryżowy;
Delecta Pizzeria i Restauracja
Kulinarne smakołyki z oryginalnych i tradycyjnych włoskich przepisów proponuje Pizzeria i Restauracja Delecta. małopolskie Kraków Limanowskiego 18 30-551
Restauracja Dong-Nam
Restauracja Dong-Nam mieści się w centrum stolicy, w pobliżu warszawskiej starówki. Jest to miejsce idealne dla miłośników przepisów kulinarnych prosto z Azji Wschodniej. Restauracja Dong-Nam... mazowieckie Warszawa Marszałkowska 49 00-648
Penne z wędzonym kurczakiem w sosie śmietanowym.
makaron penne (0.5 kg), kurczak wędzony (0.3-0.5 kg), śmietana kremówka 36% - szt. 1, 0.5 kg pieczarek, puszka kukurydzy, szklanka wytrawnego białego wina, majeranek, sól i pieprz, pokaźny plaster masła Nasze kulinarne operacje rozpoczniemy od przygotowania solidnego planu typu co?, jak?, gdzie? i
Dorada królewska pieczona
przygotowaną sałatką z cytrusów. Przed podaniem posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przepis przygotowany przez Rafała Targosza, Ambasadora Kulinarnego Limito Zdjęcie pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".; Doradę rozmrozić. Piec rozgrzać do 200& oliwa z